Frågor och svar om p-piller

7 Dec 2013, 17:41 1312
Tjej, 18 år
Question


Hejsan!
Jo det är nämligen så att igår kväll så råkade jag ta mitt första sockerpiller istället för min sista hormontablett. Idag, ca 14,5h försent (med tanke på att det är 12h regel på p-piller) så märkte jag det och tog mitt gula hormonpiller då, ändå. Kommer jag då att vara oskyddad under min sockerpiller-vecka? Och kan min mens bli lite sen (brukar få den på måndagar) för att jag tog mitt sista hormonpiller så pass sent?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Jag skulle rekommendera dig att skydda dig med kondom om du ska ha sex nu under de närmsta sju dagarna. Det preventiva skyddet kan nämligen ha påverkats av att det var mer än 36 timmar mellan de två sista hormonpillerna på kartan. Det kan även bli så att din mens kommer lite senare än i vanliga fall, men svårt att avgöra.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar