Frågor och svar om sex

11 Dec 2013, 19:32 319
Kille, 14 år
Question


Hej, jag är 14 år och är väldigt osäker på min kropp. Jag börjar få hår i armhålan, överläppen och lite runt om könsorganet. Man börjar se mitt adams äpple lite och har välldigt få brytninar i rösten. Men mitt könsorgan har inte riktigt börjat växa ännu. Tyder detta på att jag är påväg in i puberteten? När kommer min kropp att vara redo för sex?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Ja, det låter som om du är inne i puberteten. Det är olika i vilken ordning de pubertala förändringarna sker, men att du t ex fått hår under armarna och lite förändringar i rösten är tecken på att du är i puberteten. 

Rent biologiskt kan man se det som att kroppen är redo att ha sex när man är könsmogen, alltså när du börjar producera spermier och kan göra någon tjej gravid. I övrigt handlar det inte så mycket om huruvida din kropp är redo eller inte. Det är mer huvudet som ska vara redo, genom att du vill ha sex och möter någon som du vill ha sex med. Kroppen visar då att den är villig att ha sex genom att du får stånd.

Viktigt är alltså att det känns bra i både kropp och själ när du tänker på att ha sex och att känslan även är bra när du väl kommer till situationen då du ska ha sex.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar