Frågor och svar om talgkörtel

13 Dec 2013, 15:58 643
Tjej, 21 år
Question


Hej!
Jag har idag haft ont i vänster sida av könet. Jag har trott att trosan eller byxan suttit fel och när jag kom hem så försökte jag korrigera det utan resultat. Jag drog då ner allting och det kändes fortfarande så jag kände efter. Det är en klump längst ut på den vänstre inre blygdläppen. Den är stor som en ärta, knappt det. Den gör inte jätteont, men den är stenhård och klämmer jag på den så gör det löjligt ont.
Jag har försökt pilla lite, känna efter, trycka som vid en finne för att se om den går att spräcka, och den har, om jag har rätt, blivit en smula mindre, men den är inte borta.

Jag misstänker att det är en inflammerad talgkörtel (En inåtväxande hårsäck är det inte). Jag har tittat efter och drar man verkligen bak huden så den blir slät så ser man en liten utbuckning i en lite mer rosa nyans än själva huden, men normalt sett så är det ingen skillnad alls. Den sitter mer ovanpå än på undersidan, men den sitter inne i huden snarare än på den.

Är gyn enda sättet eller kan jag vänta ut det?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Jag tror du har rätt i att det är en inflammerad talgkörtel eller hårsäck och de brukar gå bort av sig själva efter ett tag. Nu är det helg och därför tycker jag du ska vänta tills på måndag, om problemet kvarstår då kan du eventuellt ta dig till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att kolla upp det. Troligen ska det inte behövas, utan sådant brukar som sagt ordna upp sig själv. 

Försök att inte raka dig eller ha trosor när du inte måste under de närmsta dagarna, låt gärna underlivet vila lite och andas för det kan hjälpa hårsäcken/talgkörteln att bli bra igen.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar