Frågor och svar om flytningar

16 Dec 2013, 21:17 370
Tjej, 14 år
Question


Hej

om min fitta får illa luktande flytningar och har haft det i 1 o en halv vecka nu, hur får jag bort de? ska jag kolla upp det? kan de va en könssjukdom eller kan jag bara vara gravid? eftersom jag inte fått min mens och jag har tagit akut piller för 3 veckor sen, snälla svara snabbt

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det första jag tycker du ska göra är att ta ett graviditetstest. Om det visar sig vara negativt kan vi troligen utesluta en graviditet.

Om du upplever några andra symtom, som att det svider eller kliar kan det eventuellt vara en svampinfektion eller könssjukdom. Jag rekommenderar dig i så fall att ta dig till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) eller vårdcentralen där de kan undersöka dig och se vad det är för typ av infektion. Dom kan också hjälpa dig att bli av med infektionen och därmed de illaluktande flytningarna.

Ibland finns det inte någon orsak till att flytningar plötsligt börjar lukta illa, utan flytningar kan variera utan anledning. Är du varken gravid eller har en infektion, behöver det alltså inte finnas någon orsak till lukten på dina flytningar. I så fall kan du försöka att lufta underlivet genom att t ex sova utan trosor, vilket eventuellt kan minska flytningarna.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar