Frågor och svar om kula

24 Dec 2013, 10:29 266
Tjej, 14 år
Question


Hej Anna, jag tror jag la denna fråga i rätt tråd. Okej, jag är 14 år och oskuld. Jag har fått som en kula (lika stor som en kikärta) vid slidöppningenskant/innre blyggläppen på vänster sida. Den är öm om gör ont när jag tex ska torka mig efter att jag kisat. Är ganska orolig :(
/ orolig tjej

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det låter som om antingen en bartholinis körtel eller talgkörtel svullnat upp. 

Bartholinis körtlar sitter på vardera sida i nedre delen av blygdläpparna och kan kännas från insidan av slidan om de svullnat upp. Körtlarna finns för att hålla slemhinnorna fuktiga och skyddade genom att de bildar ett mjukgörande sekret. När de svullnar upp har det blivit stopp i utförsgången och sekretet fyller upp körteln. 

Oftast går svullnaden över av sig själv efter ett tag, men om det skulle börja bli varigt och du får feber råder jag dig att besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) eller vårdcentralen. Där kan de i så fall öppna bölden under lokalbedövning.

Är det istället så att en talgkörtel svullnat upp är de mindre och sitter utanför slidöppningen. De brukar också gå tillbaka av sig själv efter några dagar. Därför råder jag dig att vänta ett tag för att se om kulan går bort av sig själv, om inte får du som sagt söka hjälp.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar