Frågor och svar om ätstörning

8 Mar 2014, 07:57 249
Tjej, 14 år
Question


En av mina kompisar har typ en ätstörning. Hon säger att hon inte har det, och den är så diskret att man knappt märker den, men hon får ångest när hon äter godis och så. Det är väldigt jobbigt för hon klagar alltid på att hon är tjock även fast hon är smalare än jag, och hur mycket jag säger att hon ser bra ut så vägrar hon lyssna. Vad ska jag göra?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Vilken fin vän du är som skriver hit om din kompis. Jag tycker att du ska vara försiktig med att ta på dig för mycket ansvar. Det är jättefint att du som kompis försöker säga till henne att hon ser bra ut och inte är tjock. Jag tror att det bästa är att försöka låta hennes föräldrar eller vården (om hon har någon) ta det som har med ätstörningen att göra. Som vän, tycker jag du ska finnas vid hennes sida och uppmuntra om saker som inte har med hennes utseende eller vikt att göra. Jag kan tänka mig att det påverkar dig, så var rädd om dig och glöm inte bort dig själv! Kram/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar