Frågor och svar om klåda

30 Dec 2013, 18:15 848
Tjej, 17 år
Question


Hej jag har i ett bra tag (kanske 1 år) haft väldigt mycket flytningar som luktar illa och är gryniga. Jag trodde det var svamp eftersom min mamma haft de så jag behandlade det, dock kom det tillbaka direkt. Det jobbiga är dock att jag ibland får en förfärlig klåda. Det är väldigt ofräsht och jobbigt, vet inte riktigt vad jag ska göra. Helst vill jag inte behöva bli undersökt eller något sånt.. Hjälp..

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Symtomen stämmer in på svamp och det kan fortfarande vara svamp du fått, bara att du t ex inte behandlade den tillräckligt länge eller att du helt enkelt fått tillbaka infektionen. 

Om du tvättar dig med tvål i underlivet kan det också vara orsaken till klådan i varje fall, försök i så fall i fortsättningen att bara tvätta dig med ljummet vatten. Försök även använda luftiga underkläder, det kan möjligtvis hjälpa mot klådan. 

Även om det tar emot tycker jag du ska besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) eller vårdcentralen för att få en säker diagnos och därmed rätt behandling. Viktigt är nämligen att inte behandla sig mot svamp om man inte är helt säker på att det verkligen är en svampinfektion man har.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar