Frågor och svar om menstruation

3 Jan 2014, 19:28 436
Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag är jätteorolig och vet inte riktigt om jag ställer denna fråga till rätt expert. Min mens har varit helt normal tills 1 och 1/2 år sen då den plötsligt började avta och kom lite som den ville. Jag fick min mens en gång var 3 månad ibland en gång var 4 månad. Jag gick till läkaren efter ett halv år och dem sa att det säkert inte var något farligt och sa att jag skulle tillbaka ifall problemet fortsatte.
Jag lugnade ner mig och gick hem, nu har det gått ungf. 9 månader sen jag gick till läkaren och jag har fortfarande oregelbunden mens. Jag har även på senaste tiden fått problem med hjärtklappningar och yrhet. Jag äter lika mycket och tränar lika mycket som vanligt men har trotts det gått ner 4 kilo. Vad kan det vara för något som hänt mig? och är detta allvarligt eller oroar jag mig i onödan?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det är inte ovanligt att mensen är oregelbunden under de två första åren efter att man fått den. Men i och med att du nu även fått andra symtom som yrsel, hjärtklappningar och viktnedgång finns det troligen någon bakomliggande orsak. 

Om du tar någon form av preventivmedel kan det möjligtvis vara det som ger dig dessa besvär. Annars har jag svårt att avgöra vad det kan vara och rekommenderar dig att gå till läkaren igen eller ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/). 

Mvh Ingrid, sexperten.nu

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar