Frågor och svar om kär

2 Jan 2014, 17:17 241
Tjej, 14 år
Question


Vad är det för skillnad på att var kär i någon och älska någon?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

En jätte bra fråga, men också en svår fråga att svara på. Enligt mig finns det inget rätt eller fel svar på den frågan, utan det är olika hur man upplever det. 

De finns säkert dom som skulle ha invändningar på vad jag anser är skillnaden mellan att vara kär i någon och att älska någon. Men enligt mig växer känslan fram av att älska någon om man till en början är kär i hen. Kär kan man bli ganska fort och tidigt i en relation, medans det kan ta tid innan man känner att man älskar någon. Att älska någon är alltså en djupare och starkare känsla.

Sedan kan man älska t ex sin hund, mamma, syskon, flickvän eller kompis, men kär är nog mer ett uttryck man använder specifikt när det kommer till en kärleksrelation som man har t ex till en pojkvän.

Önskar du ytterligare tankar kring din fråga rekommenderar jag dig att kika in här, http://www.umo.se/Karlek--vanskap/Foralskelse-och-karlek/.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar