Frågor och svar om depression

28 Feb 2014, 19:49 169
Tjej, 16 år
Question


Hej! Har väldigt mycket problem med min kompis, hon tjatar jämt om hur tjock hon är och hur hon vill gå ner i vikt. Hon har det väldigt svårt, deprimerad och så vidare. Hon är 14 år, 163cm lång, väger 57kg. Är hon överviktig?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej, vad fint av dig att bry dig om din kompis och skriva hit och fråga. Hon är inte överviktig alls, men det jag mest bekymrar mig över är inte vikten, utan tankarna. Det är jobbigt att hela tiden fokusera på att känna sig tjock och vilja gå ner i vikt. Om det är så att hon också mixtrar med maten leder det lätt till depression. Det är säkert jobbigt för henne själv att ha det så, men även för dig som får höra det hela tiden. Jag hoppas att det finns någon i eran närhet ni kan ta hjälp av, det kan vara föräldrar, syskon, eller någon annan man har förtroende för, som kan hjälpa till med att hon inte är ensam i sina tankar och sin depression. Hör gärna av dig igen om du vill ha mer tips på vart ni kan vända er, om hon är öppen för det. Lycka till och pepp till dig som är en så bra vän. /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar