Frågor och svar om Ätstörningar

27 Jan 2014, 19:36 200
Tjej, 15 år
Question


Min kompis säger att hon inte har en ätstörning längre. Hon säger att allt är bra nu, men jag kan tydligt se på henne att allt inte är bra! Hon äter knappt något och hon klankar ner på sitt eget utseende hela tiden, säger att hon är tjock även fast hon är smalare än jag, och jag är inte tjock. Vad ska jag säga till henne? Hur ska jag få henne att må bättre? Jag mår själv riktigt dåligt och kan vissa nätter inte somna för att jag mår så dåligt över hennes situation. Snälla svara!

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

jag tänker att om du inte riktigt mår bra, då ska du inte ta ansvaret för den här situationen. Det bästa du kan göra är att vara vid hennes sida som en vän, försök vårda det ni har. Om du eller hon sedan behöver mer hjälp med ätstörningen eller behöver bolla kring det, kika gärna in på Tilias chatt: http://foreningentilia.se/chatt/ Många av oss som sitter har egna erfarenheter av en ätstörning och kan säkert hjälpa henne om hon skulle vilja. Det får du gärna tipsa om. Det tar tid att bli frisk, så låt henne få den tiden. Det är hon själv som måste vilja ändra beteende. Du verkar vara en jättefin vän som bryr dig så, men glöm inte dig själv! Kram /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar