Frågor och svar om ätstörning

8 Aug 2014, 04:51 202

Vad kan jag göra, jag kan inte äta?

Tjej, 16 år
Question


Mår dåligt på grund av att jag knappt äter. Känner mig ofta helt slut i kroppen och har lätt för att svimma. Alla (lärare, klasskompisar & mina föräldrar) är på mig hela tiden och säger att jag behöver äta mer. Och jag är medveten om det, men jag får bara inte i mig maten... Får ofta tvinga i mig maten och är trött på allt tjat.

Och allt detta går i perioder. Ena stunden äter jag nästan normalt och i nästa sekund måste jag tvinga i mig den. Har rasat i vikt, orkar inte speciellt mycket och har svårt att koncentrera mig i skolan.

Och jag vet inte vad kan jag göra åt detta. Har funderat väldigt mycket på varför det blir såhär, men jag har inget bra svar på det. Kan inte se något mönster, jag bara faller ner. Äter knappt, ofta svimfärdig, huvudvärk, orkeslös, svårt att koncentrera mig. Och sen blir allt bättre för att jag sedan falla ner igen.

Det kan inte fortsätta såhär, men jag vet inte vad jag kan göra åt det...

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

om det har gått så långt att du inte riktigt orkar ta tag i det eller vet varför det blivit såhär, glöm inte att bra hjälp finns att få. Börja hos en skolsyster, kurator, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Om du vill bolla med några som själv har tagit sig ur en ätstörning, kika in hos oss på foreningentilia.se. Du har tagit ett jättebra första steg genom att skriva till mig. Fortsätt så, livet är värt att leva utan att behöva ha dessa tankar. /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar