Frågor och svar om depression

8 Aug 2014, 04:48 418

Har du några tips på vad man kan göra när någon i ens närhet blir deprimerad?

Tjej, 16 år
Question


Hej!

Min kille, eller mitt ex (osäker på hur det är i nuläget), funderar på att lämna mig, min känsla är dock att han inte gör det för att han inte vill vara med mig längre, utan snarare för att han är deprimerad, ledsen, nedstämd. Jag tror att han har suttit för sig själv och tänkt och intalat sig själv att han inte kan vara med mig pga hur han mår, han säger även att han inte orkar med någonting alls längre, inte ens mig.
Såklart så vill jag att han ska stanna kvar hos mig, men vill mest av allt att han ska må bra, har försökt säga att jag finns för honom och stöttar honom men det verkar inte riktigt gå in, han tar inte åt sig och lyssnar inte.
Jag undrar vad det bästa skulle vara att säga, vad brukar de som är nedstämda behöva höra? eller behöver de bara att man finns där och inte ger upp?
Fick även tips om en bok "the ultramind solution" av Mark Hyman, hört talas om den? är den bra? Har du några andra tips i övrigt på böcker eller vad man kan göra när någon i ens närhet blir deprimerad?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

tack för din fina omtänksamma fråga. Jag tycker att din kille/ex ska försöka komma iväg och prata med någon. Det finns både samtalshjälp och mediciner mot depression och jag tycker det är väldigt onödigt om det börjar gå så långt att han till exempel lämnar dig fast han inte vill, bara för att han har en depression. Det kanske kan vara svårt för dig att få iväg honom om han själv inte riktigt är medveten om varför han mår som han gör. Jag har inte läst den boken du skriver om men har tips om en som heter Panikångest och depression av Christian Dahlström. Det finns även en organisation som heter UDDA som är bra på dessa frågor. Jag önskar dig all lycka. Glöm inte ta hand om dig själv också. /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar