Frågor och svar om sex

9 Apr 2014, 15:48 228
Tjej, 17 år
Question


Jag är väldigt rädd för att ha sex jag vet inte varför vet ni kanske varför man kan vara rädd? Jag vill inte vara rädd så snälla hjälp.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan!

Vad bra att du skriver in till oss med din fundering. Är inte alls konstigt eller onormalt att känna sig rädd eller tycka att sex är läskigt. Men förstår att det kan vara jobbigt att känna sig rädd. 

Sex är inte något som en måste skynda med, utan något som en ska ha när en känner sig trygg, säker och det känns rätt för alla inblandade. 

För att sex ska kännas bra tror jag det är viktigt att en har sex i situationer då en känner sig trygg. Du skriver att du inte vet varför du är rädd för att ha sex, har du funderat själv kring vad det är som gör dig rädd? 

Finns en mängd olika faktorer som kan göra människor rädda för att ha sex, det kan vara en rädsla för att göra fel, för att det ska kännas obehagligt eller för att lämna ut sig själv till en annan person. 

Om det skulle vara så att du lider mycket över din rädsla eller om det känns som din rädsla hindrar dig från att göra saker som du egentligen vill så tycker jag du ska försöka prata med någon om det, till exempel en kurator på ungdomsmottagningen. Genom att prata om din rädsla kan du få hjälp att hantera den.

Ta hand om dig!

Amanda 


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar