Frågor och svar om jesus

1 Apr 2014, 07:10 310
Kille, 19 år
Question


Tja jag har en fråga om kristendomen! Adolf Hitler hade ett hebreiskt ursprung, en 1/4 tror jag det var,

Vad står Jesus H. Kristus, är det sant att det står för Hitler,

Och är det sant att i början så sa man inte amen i en bön, utan heil jesus och sen har det förändrats till amen istället

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej!

Kombinationen "Jesus H. Kristus" har jag aldrig någonsin sett  eller hört talas om tidigare.  Tror att det måste vara en modern "uppfinning", möjligen är det någon som "leker med" det faktum att man bland ofta pratar om Gud som "Herren" och att Jesus ibland får benämningen "Herre Jesus Kristus", vilket väl närmast får betraktas som en hedersbetygelse, ungefär som "ers höghet".  

 När det gäller ordet "Hell" betyder det "var hälsad" och användas bla i början av bönen "Hell dig Maria, full av nåd. Herren är med dig.......".

  "Amen"  betyder "ske alltså" och er ett slags instämmande i det som tidigare sagt, ungefär som när de i brtittiska parlamentet ropar "hear, hear" när de håller med om något som just framförts.

Det första alltså en hälsning i början, det senare som ett instämmande i slutet. Olika betydelse, olika användning men båda orden kan alltså förekomma i anslutning till bön.

Allt gott!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar