Frågor och svar om sex

11 Apr 2014, 13:31 1224
Kille, 16 år
Question


Hur är det med spridningen av könssjukdomar egentligen? Fick nyligen höra att en tjej på annan ort som jag har en lite speciell relation till troligtvis fått någon könssjukdom (klamydia om jag minns rätt). Vi ses inte speciellt ofta, men tror att det skulle kunna hetta till nästa gång. Men till själva frågan.

Kan könssjukdomar som klamydia smitta via oskyddat oralsex? Och i sådana fall hur? Är det lugnt att bli avsugen av henne, är det lugnt att slicka henne eller är båda smittande? Tack!

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan!

Könssjukdomar smittar via oskyddat sex, alltså så kan könssjukdomar smittas via penetrationssex, analsex, oralsex, gnuggsex osv. 

Ofta smittar könssjukdomarna genom att slemhinnorna kommer i kontakt med varandra.Och även om risken kan vara något mindre att klamydia eller andra könssjukdomar vid oralsex så finns det ändå en risk att bli smittad. 

Det säkraste sättet att skydda sig mot könssjukdomar är att använda sig av kondom eller slicklapp. Så mitt tips är att se till att ni skyddar er ordentligt om ni har sex. 

Ta hand om dig!

AmandaVissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar