Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

11 Apr 2014, 11:40 436
Tjej, 17 år
Question


Jag har blivit sexuellt utnyttjad av min mammas man och berättat det och polisanmält, trots det så verkar inte mamma förstå och lyssnar inte på mig då jag säger att jag vill flytta. Det är en otroligt jobbig situation och jag skulle vilja veta hur man tar sig tillväga för att skaffa ett eget boende.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Tack för att du skriver in till oss! 

Det du skriver in och berättar för mig är väldigt allvarligt. Jag vill börja med att säga att det är väldigt starkt av dig att berätta för din mamma om att hennes man har utnyttjat dig sexuellt och att du har polisanmält det. 

Har du fått någon hjälp från polisen?, eller har du varit i kontakt med Socialtjänsten? 

Polisen och Socialtjänsten ska erbjuda dig hjälp, stöd och skydd så du inte ska utsättas igen samt så att du ska kunna få hjälp att hantera det du har gått igenom. 

Du skriver att din mamma inte förstår att du inte vill bo kvar hemma hos henne och mannen som har utnyttjat dig, det tycker jag låter väldigt oroande. Du skriver även att du har försökt prata med din mamma men att hon inte lyssnar på dig. Det är väldigt allvarligt.  Har du pratat med någon annan vuxen om det du har varit med om?, om inte tycker jag du ska prata med någon vuxen människa som du litar på. Kanske en kurator på Ungdomsmottagningen eller på skolan. 

Du ska inte behöva ha det som du har det nu, och de vuxna runt omkring dig måste ta ansvar så att du inte ska behöva utsättas för att bo med personen som du har blivit utsatt av. 

Förstår att du inte vill bo med mannen som du har blivit utsatt av, ingen person ska behöva bo med den person som har skadat dem. 

Att få en egen lägenhet kan vara svårt, men genom att få hjälp av till exempel socialtjänsten så kan du få information och hjälp att ta reda på vilka olika alternativ det finns. 

Om du vill prata mer med mig kan du skriva till mig på Facebook: Amanda Andersson Fryshuset eller skype: Amanda.andersson.fryshuset 


Ta hand om dig!

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar