Frågor och svar om självskadebeteende

8 Aug 2014, 04:05 206

Hur står jag emot att jag vill självskada?

Tjej, 16 år
Question


Hejsan, det är så att det just nu kommer tankar om att jag vill skada mig själv. Jag har gjort det tidigare och jag vet hur fult det ändå kommer att vara.
Jag vill, men ändå inte.
Jag vet inte vad jag ska göra. Jag får nästan panik och ångest över att jag inte gjort någonting mot mig själv än. Anledningen till detta är att jag "vill" tillbaka till självskadebeteendet - men min hjärna säger att det inte är bra på något sätt.

Hur ska jag gå till väga och har du något råd?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

jag hoppas att du vågar välja ett liv utan självskadande. Som du säkert redan vet kanske det känns bättre för tillfället, men långsiktigt leder det inte någonstans alls. Jag skulle istället försöka våga tänka tanken om varför jag vill skada mig själv? Försöka ta reda på vart grunden ligger och sedan jobba den hårda vägen på att förbättra det, vad det nu än kan vara. Stort lycka till! /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar