Frågor och svar om självkänsla

22 Jun 2014, 16:45 199
Tjej, 14 år
Question


hej Annesofie, jag har börjat kolla och undersöka min kropp, och jag jämför gärna med andras kroppar mot min. Då känner jag att alla andra är så mycket smalare och finare än mig. Jag känner mig så jävla värdelös, ful och äcklig!. jag är så jävla fett, allt jag ser i spegeln är ingen. Jag är så himla värdelös i denna värld. jag skulle bara vilja åka här ifrån och ALDRIG komma tillbaka. jag hatar mig själv. och det står jag för.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej där!

Jag känner igen det du skriver och jag har känt likadant. Alltid jämfört mig med andra och känt att jag inte är lika bra. Det är väldigt jobbigt och energikrävande. Man snurrar snabbt in på destruktiva tankar och det gör ju egentligen ingenting bättre. Min lösning blev att försöka sluta jämföra mig, även om det låter lätt, vet jag ju hur svårt det är. Men jag bara började. Försökte leta svar till varför jag gjorde så. Alla har sin egna historia och du måste hitta dina orsaker. All tid jag innan la på att tänka illa om mig själv och jämföra mig, försökte jag börja bygga upp mig själv istället. Att läsa på om självkänsla och hitta folk som tagit sig ur det här tänket, för att se hur dom gjort. Sakta men säkert blir det bättre. Oavsett hur smal man blir är inte smalhet lösningen, för tankar om hur man ser sig själv sitter kvar. Det hållbara i längden är att försöka acceptera den man är, det man fått. Det är svårt, men det går. Kika in hos oss på foreningentilia.se där vi är fler som känt som du och blivit bättre. Vi skriver mycket om våra tankar och har mycket stöd att välja mellan, om det kanske kunde hjälpa dig? Stor kram

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar