Frågor och svar om matvanor

8 Aug 2014, 03:47 289

Hur ska jag få tillbaka min aptit?

Tjej, 12 år
Question


Hej! Vet inte om ätstörningar är rätt flik men jag har lite frågor som kretsar kring matvanor.
Jag vill äta mindre, men har sötsug. Mina matvanor blir därför jättekonstiga eftersom jag inte får aptit av skollunchen och inte har så mycket morgonaptit.
Detta kan sluta med att jag äter lite frukost (typ lite havrefras med mjölk).
Ett berg av morötter och typ 3 knäckebröd (sådana där rektangulära) till lunch. När jag kommer hem kommer sötsuget och hungern och vad passar då bättre än att ta något sött och onyttigt, tycker min hjärna. Så då småäter jag söta saker mellan lunch och middag när inte mina föräldrar ser och blir därför inte hungrig till middagen, och äter för lite middag. Sedan kan jag bli hungrig någon timme senare och då äter jag också något sött.
Detta mår jag ju inte bra av och det har lett till en nästan ständig huvudvärk i skolan. Jag har lite komplex över fett på magen och så men alla säger att jag är smal så mina matvanor är helt kaos nu.
Jag vet inte hur många gånger jag har bestämt att ändra på detta. Är väldigt tacksam för hjälp.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

ja, det låter som att du fått en obalans i kosten. Att du inte känner aptit är lätt så det blir när man börjat mixtra med maten. Jag tror inte du får i dig tillräckligt under måltiderna, därför känner du sötsug, och tappar emellanåt aptiten. Det du kan göra är att bryta det och just börja äta. Även om du inte känner hunger, försök att trotsa det. Bestäm dig för att äta frukost, lunch och middag regelbundet. Det gör att din aptit kommer komma igång. Det kan kännas motigt i början men det är klart värt det. Huvudvärken kommer släppa om ditt blodsocker får hållas på en jämn nivå. Ge det ett försök! Lycka till! /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar