Frågor och svar om självkänsla

25 Apr 2014, 12:20 412
Tjej, 12 år
Question


Jag är en tjej på 12 år, har nt direkt den perfekta kroppen, men själv tycker jag att jag har fint ansikte me jag mår så himla dåligt över min kropp, hatar den rent ut sagt

Svar

Hej,

Tyvärr är det vanligt att känna att ens kropp inte är fin eller perfekt, och att må dåligt över det. Det är viktigt att komma ihåg att den perfekta kroppen inte finns - även om det är lätt att tro det när man ser kroppar i media, reklam eller liknande. Vi ser alla olika ut och föds med olika arvsanlag. Vissa är korta, andra långa, vi har olika färg på håret osv.

Det viktigaste när det gäller kroppen är att den ska må bra. Få den näring den behöver och den rörelse den behöver. Det är viktigt att vara lika snäll mot sig själv som man ofta är mot sina vänner. Inte klaga på sig själv eller försöka trycka ner sig själv.

Du ÄR fin precis som du är, och det finns många sätt att peppa och uppmuntra sig själv. Istället för att låta dina negativa tankar ta över, kan du försöka att istället tänka positiva tankar för att stärka dig själv. Googla på t.ex. "affirmationer".

Ta hand om dig och kom ihåg att du är fin som du är!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar