Frågor och svar om sex

14 May 2014, 14:05 3220
Kille, 15 år
Question


Hej jag undrar är det
olagligt att pulla/slicka och hon runkar suger av mig? hon är 14 jag snart 16.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan och tack för din fråga! 

Som jag förstår det så undrar du om det är olagligt att ha sex med en person som är 14-år om du är snart 16 år. Att ha sex kan innebära en mängd olika saker, det kan till exempel vara penetrationssex, oralsex eller petting. 

I Sverige har vi en lag som säger att det är olagligt för en person över 15 år att ha sex med någon som inte fyllt 15, det innebär att en person kan dömas för våldtäkt mot barn eller sexuellt utnyttjande av barn även om personen under 15-år ville ha sex. Men i lagen står det även att en inte ska dömas för brott om det inte är uppenbart att det har skett ett övergrepp. 

Lagen säger att en person över 15 år inte får ha sex med en person under 15 år, men lagen är inte tänkt för att hindra personer som är unga att ha sex om båda vill det utan är till för att skydda unga för att inte råka illa ut. 

På ungdomsmottagningen på nätet, umo.se, kan du läsa mer och närmare om vad som faktiskt är tillåtet och mer kring området. Läs mer om det här. 

Hoppas du fick svar på din fundering. 

Varma Hälsningar

Amanda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar