Frågor och svar om depression

15 May 2014, 10:49 290
Kille, 16 år
Question


vad ska jag göra när jag känner mig deprimerad? har inga kompisar eller nån att prata med

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hej, tack för att du skickade in din fråga.

Deprimerad är något man blir först efter det att man har varit nedstämd i en längre period. Är det så att du misstänker/upplever att du är deprimerad, är mitt råd att du kontaktar en läkare för att få svar på dina frågor och för att få hjälp med aktuellt behandlingsförlopp. Har du någon skolsyster tillkopplad din skola eller möjligen en kurator/psykolog kan du även söka hjälp där.

Om det är så att du känner dig nedstämd över din tillvaro, exempelvis om du mår dåligt över att du inte har några vänner, så är mitt råd till dig att fundera på vad det är som gör dig nedstämd. Vad är du missnöjd med? När du har funderat ut detta är det viktigt att du ställer dig frågan: Vad kan jag göra för att det skall bli bättre? Exempelvis om man är missnöjd över att man inte har några vänner, kanske man kan tänka sig att börja med någon fritidsaktivitet för att möta nya människor, och på den vägen finna vänner.

Ifall du vill snacka mer om tunga och jobbiga känslor är du varmt välkommen att ta kontakt med mig eller någon annan genom Föreningen Tilia. Hos Föreningen Tilia (www.foreningentilia.se) sitter en massa härliga volontärer i chatten som är öppen varje kväll. Vi finns här för dig och lyssnar på dig.

Kramar,

Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar