Frågor och svar om föräldrar

4 Jun 2014, 11:44 230
Tjej, 19 år
Question


Hej! Jag har på senaste tiden haft väldigt mycket problem med min pappa. Han tänker väldigt omodernt och kan inte acceptera att jag snart är 20 år. Vi bråkar jämnt om små saker och oftast leder det till bråk mellan mina föräldrar. Min mamma lider av detta vilket jag självklart blir ledsen över. Ett exempel var när jag tex. Här om dagen sa att jag tänkte fixa navelpiercing. Min pappas svar och argument till detta var "JAG vill inte. , om du ska fortsätta såhär så kan vi inte bo i samma hus". Så det jag känner att jag behöver göra är att flytta hem ifrån. Inte för att göra en navelpiercing utan för att slippa dessa småbråk varje kväll. Dock läser jag sista året på gymnasiet nu och har ingen inkomst förtom studiebidraget. Vad ska jag göra? Vem ska jag vända mig till? Orkar inte med fler bråk

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej, och tack för att du skriver in till oss med din fråga!

Den situation du beskriver är inte lätt men väldigt vanlig när man håller på att bli vuxen och fortfarande bor hemma. Det är då lätt att man hamnar I konflikter med sina föräldrar. Jag förstår att du inte riktigt vet hur du ska göra. Det kan vara väldigt stressande att leva i en konstant konfliktzon med allt vad det innebär av oro och ångest.

 Har du försökt prata med din mamma och pappa för att förklara hur du känner?

 Jag har full förståelse för att du känner dig rådlös, och tror att det kan vara en bra ide´att prata med någon om det här för att få ventilera tankar och känslor, och kanske få råd och tips om hur du ska kunna få ett eget boende

Om du känner att du inte kan prata med dina föräldrar så kanske det finns någon annan i din närhet som du litar på? . Att leva under stress och konflikter en längre tid påverkar mer än vad man tror, Skulle det vara möjligt att berätta för vänner som du litar på hur du har det? De kan vara ett stöd för dig också. Om du vänder på situationen, att det var en vän till dig som hade det jobbigt, skulle du då inte vilja stötta den?

Ta hand om dig och tveka inte att höra av dig igen 

Nina, praktikant på Nätvandrarna genom Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar