Frågor och svar om adhd

25 Jun 2014, 12:38 502

Hur är det att ha ADHD?

Tjej, 13 år
Question


Hej

Jag undrar hur det är att ha adhd

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hej, tack för att du skickade in din fråga.

ADHD är en diagnos som ställs efter en noggrann utredning av läkare, att ha ADHD innebär att man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. De vanligaste symptomen är ouppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. Adhd yttrar sig olika hos olika personer, bla. kan det handla om att man har svårt att hålla fokus på lektionerna, att man lätt distraheras av saker som händer, och att man har svårt att sitta still i långa perioder.

Jag har själv inte ADHD och kan därför inte svara fullt ut på hur det är att leva med det. Men jag tänker att det är olika för olika personer. Vissa har lärt sig att leva med sin ADHD och lärt sig att hantera funktionsnedsättningen som föreligger, andra kanske inte är medvetna om att dom har ADHD och bär då istället på en stark känsla av frustration och vrede.

Slutligen är det viktigt att veta att det finns hjälp att tillgå för personer med ADHD. Forskningen har kommit långt vad gäller verktyg och levnadssätt som underlättar levernet för många med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. :)

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Kram Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar