Frågor och svar om mens

20 May 2014, 16:57 331
Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 14 år och jag har ännu inte fått min mens. Jag är ganska utvecklad med bröst och behåring, men mensen har inte kommit. Min mamma fick mens när hon var 12, har det någon betydelse? Vad kan det vara för fel på mig? Vad kan det få för konsekvenser om jag inte går till en ungdomsmottagning? Jag tycker att det verkar pinsamt att gå till ungdomsmottagningen, så jag slipper gärna det om det går. Tacksam för svar :)

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej, tack för att du skriver in till mig!

Är inte alls onormalt eller konstigt att vara 14 år och inte ha fått mens än, är väldigt olika när en får sin mens men vanligtvis brukar det vara mellan 12-14 års åldern. Dock är det inte konstigt om en får den senare. 

Är alltså inget fel på dig och du behöver inte gå till ungdomsmottagningen om du inte vill det. Men om du inte har fått din mens när du är 16-17 år kan det däremot vara bra att gå och kolla upp det hos en läkare. 

Kram 
Amanda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar