Frågor och svar om kroppsvikt

22 Jun 2014, 14:25 133
Tjej, 13 år
Question


Hejsan! Jag undrar hur mycket man ska väga om man är 13 år och är ca 160 cm. Alla andra har sagt, "det ska inte du behöva bry dig om, du är fortfarande liten". Det börjar bli väldigt frustrerande och jag börjar 'må dåligt' över att aldrig får något ärligt svar. Så snälla. Hjälp mig och svara ärligt på den frågan. Skulle vara sjukt tacksamt.
xoxo

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

jag tycker du ska be din skolsköterska om svaret på den frågan, eftersom jag inte vill ge råd om vikt utan att ha träffat en person. Jag vet heller inte bakgrunden till att de svarar som de gör, om du är fixerad vid din vikt, kanske det finns en anledning. Jag kan tycka att de som svarar så har rätt, genom att det egentligen inte är något att hänga upp sig på. Eftersom det är väldigt farligt för kroppen att vara både överviktig och underviktig förstår jag verkligen din fråga. Men varje år ska skolsköterskan väga dig och du har rätt att där få svar på dina frågor. Alla har olika förutsättningar och därför kan det bli fel om jag över nätet berättar för dig vad du ska väga, utan att kunna följa upp dina frågor och din reaktion. Hör av dig till mig, annesofie@foreningentilia.se om jag kan hjälpa dig att bolla det du undrar över vidare. Kram på dig!/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar