Frågor och svar om mens

23 Jun 2014, 10:55 3351
Kille, 17 år
Question


Hej jag är orolig över ifall någonting är fel med mig. Jag ska snart fylla 18 (om en månad) men har fortfarande inte fått min mens än. De andra killarna i min klass säger att de fick sin kring 16, och tjejerna till och med när de var 13-14.
Vad är fel på mig, är jag steril?! Snälla svara så fort som möjligt, jag är väldigt orolig!

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan! 

Vad bra att du skriver in till mig med din fundering. 

Utifrån det du skriver verkar det som du är väldigt orolig och bekymrad över att du är 18 år och inte har fått mens. Du uppger att du är kille och att de andra killarna i klassen säger att de har fått mens när de var 16 år. 

Mens är en blödning som kvinnor får en gång i månaden och som innebär att ägglossningen har kommit igång, män får alltså inte mens. 

Att de andra killarna i din klass säger att de har fått mens kan därför inte stämma utan de kanske syftar på något annat.

Om du har mer frågor kring kroppen kan du antingen skriva in hit eller kontakta närmaste ungdomsmottagning. Du kan även läsa mer om puberteten och mens på ungdomar.se.

Ta hand om dig!

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar