Frågor och svar om redovisning

13 Oct 2014, 08:17 180

Rädslan för redovsning

Tjej, 13 år
Question


Hej!
Jag börjar 7:an snart och är jätteorolig för redovisningar och t.ex små pratstunder i engelskan, som att berätta vad man gjort under lovet. Jag börjar skaka, stamma och bli jättevarm. Jag kan höra några som viskar och säger "Hon skakar" det är jättejobigt. Ingen i min familj vet om det och jag vill inte berätta heller. Men jag vet att min syster var likadan. Vad kan jag göra? Det är skitjobbigt!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Redovisningar, en klassiker att må dåligt över där majoriteten av alla elever i skolan ogillar. Man måste inte gilla redovisningar för att kunna lyckas med en redovisning. Det man kan göra när man redovisar är att fokusera på en fast punkt rakt fram i klassrummet, över huvudet på publiken. Då tittar man ut över publiken, men inte i ögonen på de andra. Det brukar kännas lite bättre. Att träna innan är en fördel. Jag avskydde också redovisningar i skolan, men jag önskade alltid att få börja, så hade jag min redovisning avklarad och bara kunde slappna av resten av tiden. Testa det! 

Er lärare borde vara mer öppen för att kunna redovisa i mindre grupper än i helklass. Så jag tycker du ska föreslå det för läraren. För att bli av med en rädsla eller lindra rädslan, så krävs det att man utsätter sig själv för situationen som ger än rädslor. Jag tror du kommer fixa det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar