Frågor och svar om självskadebeteende

29 Aug 2014, 12:22 280
Tjej, 12 år
Question


Hej! Jag vet inte om jag frågar rätt personer men..
Jag skär mig och det är jättesvårt och jobbigt att sluta. Nu när skolan snart börjar får jag massa ångest och kan inte kontrollera mina känslor. Vad ska jag göra?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Först och främst vill jag säga att du är inte ensam. Det är ofta svårt att sluta skada sig själv, eftersom skadandet hjälper lite för stunden, mot ångest och jobbiga känslor. Det man kan börja med är att fundera över vad det är som gör att man vill skada sig. För dig kanske det är skolan, men vad i skolan? Finns det någon i din närhet som du skulle kunna prata med? En vän eller en vuxen? Du kan alltid gå till ungdomsmottagningen om du undrar över något. Om det känns som ett för stort steg att ta så kan du chatta eller ringa med Föreningen Tilia. De finns både här på ungdomar.se och på foreningentilia.se.

Ta hand om dig! 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar