Stöd & Svar

14 Aug 2014, 16:03 107
Kille, 17 år
Question


Hej. Jag undrar om vilka möjligheter finns det om man inte drivs hemma och blir misshandlad av föräldrar? Det har inte än varit nåt fysiskt behandlande, som slag eller liknande, men ibland gör ord mer ont än slag. Det känns som att man är i fängelse. Föräldrar nästan utpressar för att få allt som dem vill. T.ex om man inte gör det här och det här så får man inte nåt. Dem är också respektlösa och tror att man måste vara tacksam för allt som man får från dem, annars så får man nån bestraffning, för att dem vill att jag är tacksam för att jag får leva med dem. Att dem använder fula ord när dem skriker på sin egen barn och aldrig pratar om problemet, utan börjar direkt skrika.

Måste föräldrar säga sin ja, ifall man vill flytta hemifrån till morbror, som är XX år. Finns det också möjlighet till nån sorts ekonomisk stöd tills man har slutat gymnasiet?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Man har mycket att säga till om när man är 17 år som du uppgivit. Kan du prata med din morbror om detta?  Han kanske kan hjälpa dig att prata med dina föräldrar.

När du blir 18 år är du myndig och får ännu mer att säga till om.

/UZ

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar