Frågor och svar om adhd

21 Aug 2014, 21:08 897

Vad är inåtutvecklad damp?

Tjej, 16 år
Question


Vad är inåtutvecklad damp? Folk säger att jag nog har det men jag hittar ingen fakta om det..

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hallå, & tack för din fråga. 

Först vill jag bara säga, att det folk säger, inte alltid stämmer, så lägg inte en massa energi på det. <3  

Men då jag förmodar att detta är något du funderar mycket på, vill jag gärna försöka besvara din fråga. Jag har aldrig hört något som heter inåtutvecklad DAMP, varken genom min studietid eller i efterhand. Men jag tolkar det som att "folk" menar inåtvänd DAMP, det finns ingen diagnos som heter så, men att vara inåtvänd kan vara ett symptom på DAMP/ADHD, alltså att man håller känslor och tankar inom sig. Men det är viktigt att tänka på att detta också kan vara en del av puberteten, så bara för att man är inåtvänd, betyder det verkligen inte att man har damp.

Jag vet inte om du vet vad damp är, så för säkerhets skull ger jag dig en lite kortare beskrivning. DAMP är en kombination av ADHD och motoriska-perceptuella svårigheter. Det betyder att en person med DAMP, utöver ADHD-symptom (såsom koncentrationssvårigheter/ uppmärksamhetssvårigheter, hyperaktivitet och impulsivitet) också har svårigheter med motoriken (tal- och språkutveckling, klumpighet mm.). Hos tjejer är det också mer vanligt att man är inåtvänd och tankspridd samt medans killar ofta är mer utåtagerande. Diagnosen ställs av läkare efter en noggrann utredning. För vissa med DAMP/ADHD bidrar diagnosen till ett lugn, det sätter ord på de känslor och frågor som man länge funderat på. :) 

Kramar,

Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar