Frågor och svar om adhd

4 Sep 2014, 21:10 349
Kille, 13 år
Question


Hur ska jag gå upp i vikt? Jag äter ritalin för min adhd och min aptit försämras av medicinen. Vill inte träna..

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hej, tack för du skickade in din fråga!

Precis som du skriver kan aptiten försämras när man medicineras med ritalin, detta är en biverkning som är mycket vanlig och som många upplever, tyvärr. 

Kort och konkret kan man säga, att man går upp i vikt när man ligger på ett kaloriöverskott, alltså när man äter mer än vad man förbrukar under en dag. För personer med minskad aptit är det ofta svårt att få i sig mat och därmed hamna på ett kaloriöverskott. Men minskad aptit innebär inte att det är omöjligt att gå upp i vikt. :) Mitt råd är att du försöker äta flera små måltider under dagen, ät ofta och så mycket du kan, försök att få in måltiderna som en rutin i vardagen. 

Om det är så att du oroar dig för din vikt och upplever att du har blivit underviktig vill jag råda dig till att ta kontakt med den läkare som skrivit ut medicinen till dig, kanske kan ni hitta någon annan lösning så att du går upp i vikt eller alternativ medicin. 

Håller tummarna för att du går upp i vikt, heja dig!  

Kram, 
Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar