Frågor och svar om piercing åldersgräns

27 Aug 2014, 12:44 1162
Kille, 15 år
Question


Hej har bara funderat lite jag vill ta hål i örat och är en kille på 15 år men får inte av mamma eller pappa men får jag göra det endå eller? Alltså med tanke på att jag är 15 så har ju jag ochså rättigheter att få bestämma lite själv och jag har a-kort och sånt så tycker att jag borde få ta håll i örat

Svar

Hej,

Tyvärr är det så att de flesta seriösa studios har 15-årsgräns med förälders tillåtelse och 18 annars. Det handlar inte bara om rätten att få bestämma själv, utan om att en piercing faktiskt kan börja krångla rejält och behöva vård. Det vill man gärna att en vuxen person ska vara medveten om och kunna hjälpa till med. 

Det du kan göra är att ta en diskussion med dina föräldrar om varför de inte vill låta dig ta hål i örat. Försök att inte bli arg, utan lägg fram det på samma sätt som här, att du faktiskt ska få ta mer och mer ansvar själv ju äldre du blir. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar