Frågor och svar om självmordstankar

12 Sep 2014, 05:17 482

Tankar om att inte vilja leva, vad ska jag göra?

Tjej, 19 år
Question


Jag har ganska mycket självmordstankar och de blir bara starkare och starkare. Egentligen vill jag inte dö, men jag orkar inte heller leva. Och jag är rädd att jag ska få en impuls eller något och göra nått dumt snart. Det känns som att jag behöver komma bort från min lägenhet, för att jag inte vet om jag kommer klara mig om jag måste vara ensam med mig själv och alla tankar/känslor när de blir så starka. Men samtidigt har jag ingenstans att ta vägen...vad ska jag göra?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej och tack för att du skriver till oss!

Det är starkt och bra att du vågar berätta om hur du mår. Ibland kan man må så dåligt och känna så mycket ångest och ledsenhet att man helt enkelt inte orkar med. Om du är rädd att få en impuls och inte vet vart du ska ta vägen, försök att komma i kontakt med psykiatrin. De finns där för att hjälpa till när det känns så som du beskriver. Om du vill ha hjälp att bolla för att våga finns föreningen Tilia: foreningentilia.se. Vi hjälper dig gärna i alla frågor som rör det du beskriver. Du är inte ensam även om det känns som att du inte har någonstans att ta vägen. Hör av dig till oss! Varma kramar/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar