Frågor och svar om viktnedgång

9 Oct 2014, 09:59 225

Det här med vikten och att jämföra sig med andra.

Tjej, 14 år
Question


Hej Susanna! Jag är 14 och snart 15 och är överviktig. Jag vet själv att jag är det, även om jag försöker förtränga det allt jag kan. När jag står och kollar mig i spegeln tycker jag att jag ser okej ut. Då är jag egentligen ganska nöjd med min kropp. Men när jag kommer till skolan och ser mina kompisar och deras smala ben osv mår jag dåligt. Det värsta är elaka kommentarer. Jag tänker på min vikt HELA tiden, vilket är jobbigt. I bland tänker jag att det är lika bra att dö, så ful jag är. Jag väger lite under 80 kg och är ca 170 cm lång (lite längre). Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Det handlar om att inte jämföra sig med andra. Det är så otroligt viktigt att man utgår från sig själv och sina egna förutsättningar. Du är inte tjock. Strunta i hur andra ser ut och tänk bara på hur du upplever dig själv. Det viktigaste är att du mår bra i din egen kropp. Ät bra och rör på dig. Då kommer du att få så mkt mera energi och du kommer att känna att du gör ngt bra för din kropp och få bättre självförtroende genom det.

Men det viktigaste är att du inte bedömer dig själv utifrån en påhittad mall om hur du borde se ut. Forma idealet utifrån dig själv, då kommer du att må så mkt bättre!

Lycka till!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar