Frågor och svar om uppträda

24 Sep 2014, 21:23 363

Kan man öva upp sin sångröst?

Tjej, 14 år
Question


Hej jag är en tjej på snart 15 år.

Jag älskar verkligen att sjunga och det har jag gjort sen jag va liten, jag har aldrig gått på kör eller något sånt utan bara sjungit lite hemma. Jag sjunger hemma ibland, men jag blir alltid så besviken för jag hör mig själv som att jag sjunger bra, men sen när jag spelar in mig själv så låter det jätte falskt. Plus att jag får höra olika hela tiden. 2 av mina kompisar har sagt rätt ut att jag sjunger bra utan att jag ens frågat dem, men mina föräldrar säger att det inte alls låter bra. Men i skolan så hade vi chansen att uppträda för små barn, och där fick jag bara ett ryck och sa att jag ville sjunga och min kompis skulle också.

Så min fråga är..
Är det möjligt att man kan öva upp sin sångröst så mycket så att man kan gå från dålig till bra?
Har du något tips om hur jag kan göra? Jag har provat på kör en gång men jag blir bara nervös och sitter mest och mumlar.

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hallå! 

Vad härligt att höra att du älskar att sjunga och kul med uppträdandet, lycka till. :) 

Det är möjligt att träna upp sin sångröst, så att den blir bättre. Om du har någon musiklärare i skolan, så hade jag börjat att ta kontakt med denne. Det finns även sångskolor/sångpedagoger både på nätet och i olika städer som du kan ta hjälp av. Att börja i en kör låter också som ett bra alternativ, då får du både träna på nervositeten och möjlighet att sjunga ihop med andra. 

Tro på dig själv och njut av att göra det du tycker är kul!  

Sångfyllda kramar,

Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar