Frågor och svar om självmordstankar

5 Dec 2014, 11:27 531

Självmordstankar och problem med familjen

Kille, 13 år
Question


hej jag har ett allvarligt problem. Jag har självmords tankar nästan varenda dag. Jag har också en väldigt stökig familj och jag mår alldagligt uselt. jag har ingen psykolog häller och jag pratar ofta om detta med sjukvårdare men hjälp är det inget vidare med. så vad kan du rekommendera att jag gör.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Du berättar om dina självmordstankar, att du har familjeproblem och hur dåligt bemött du blir av sjukvårdare. Vad är orsaken till att du inte sökt hjälp till psykolog? Är det för att du tidigare har dålig erfarenhet av psykologer eller är det för att du inte vågar? Alla psykologer jobbar på olika sätt och kemin måste funka mellan dig och psykologen. 

Dina självmordstankar är viktigt att du får hjälp för och ett bra ställe att vända sig till om det är Självmordsupplyssningen och Föreningen Tilia. Där finns det anonym chatt under kvällarna. Det är viktigt att kunna ventilera om sina tankar. Jag vill jättegärna lyssna och stödja dig, men "Stöd & Svar" här har tyvärr inte funktionen att föra en dialog/samtal.

Kanske du kan försöka hitta någon vuxen i din närhet som du känner förtroende för. Ditt problem är ju egentligen ett fall för socialtjänsten eftersom det råder problem i din familj. Du ska inte behöva bo i en stökig familj. 

Har du något intresse och hobby som du utför på fritiden? Det är viktigt att kunna ha en aktivitet i livet som blir som en frizon att försöka koppla av på med andra tankar än de vardagliga du har. Kanske du gillar en sport eller förening du vill engagera dig i? På nätet kan man hitta vart och vad det finns i din närhet. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar