Frågor och svar om retad

7 Dec 2014, 11:28 192

Retad av kompis

Kille, 14 år
Question


Hej, Jag känner mig deppad, Min kompis retar mig hur jag pratar och att jag är kort. Jag gillar inte han men han tror att jag gillar han. Om jag gör något som inte är hans åsikt så skriver han hat till mig och drar in massa andra. Jag har pratat med mina andra kompisar om detta och de försöker hjälpa mig. Jag våger heller inte säga något emot för att han är mycket större än mig. Snälla hjälp :(

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Du berättar att en kille retar dig och det har ingen rätt att göra mot dig. Jag förstår att du blir djupt berörd och som du säger deppad av detta. Du beskriver att han reagerar så mot dig när du tex säger saker som inte ingår i hans egen åsikt. Det låter ju som han har problem med att respektera att alla har rätt att tycka och tänka precis som dom vill, utan att behöva bli hånad, retad eller kränkt. Din beskrivning av honom låter som det skulle kunna vara symtom på en diagnos som gör det svårt för honom att sätta sig in i hur andra tänker. Det är ingen ursäkt till att han beter sig som han gör mot dig, bara en förklaring. Kanske man lättare kan hantera situationen om man vet om att det inte handlar om dig. 

Om du inte gillar honom finns det ju heller ingen anledning att ni umgås. Du berättar ju att du har andra kompisar, va mer med dom som får dig att må bra. Det är jättebra att de försöker hjälpa dig!

Har du berättat detta för någon vuxen? Det är viktigt att de får veta det så de kan hjälpa dig och även honom. Du har rätt att känna dig trygg i skolan och detta har personalen ansvar för. Kanske du har någon du känner förtroende för, någon lärare eller annat. Om man inte berättar om sina problem, så kan saken inte heller förbättras. Vet dina föräldrar om detta då?

Tack för att du skrev, gör det gärna igen om du behöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar