Frågor och svar om incest

8 Dec 2014, 21:57 3635
Kille, 17 år
Question


Hej! Jag har en fråga om incest. Är det lagligt för halvsyskon att ha sex? Alltså vi har samma mamma men inte samma pappa. Har försökt att hitta info om det på nätet så om jag förstått rätt så är det lagligt så länge man inte är helsyskon? Jag är 17 och min syster är 15.

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hejsan, tack för din fråga.

Som jag tolkar lagtexten, kan samlag eller sexuella handlingar mellan halvsyskon medföra straff enligt 4-6 §§ (Brottsbalken, kap. 6). Men då lagtexten är lite knepig att läsa och förstå sig på, vill jag tipsa dig om att Föreningen Tilia har juridisk rådgivning via chatt varannan tisdag (ojämna veckor) mellan kl 20-21. Du är varmt välkommen att ställa din fråga och beskriva din situation lite närmare där. 

Länk till hemsidan: Foreningen tilia

Kram,
Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar