Frågor och svar om puberteten

22 Feb 2015, 16:27 829
Tjej, 15 år
Question


När jag var mindre (ca:12-13) så tävlade och tränade jag hårt inom skidor och skidskytte jag vann det mesta och var vältränad. Senare la jag av pga av att jag fick en egen häst. Jag är fortfarande ganska tränad (är ca 170 cm och väger ca: 50kg). Men dock så har jag en sak som jag anser som ett problem, jag har ingen mens och jag tycker att jag är lite "efterbliven". Jag har bröst (70b) och har haft flytningar sen ca 3 år tbk.

Behöver jag gå till doktorn?

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hej, tack för din fråga.

Det låter som att du redan kommit in i puberteten (brösten har utvecklats och flytningarna har satts igång), och jag tänker därför att din mens förmodligen kommer inom en snar framtid. Mensen kommer i olika ålder för olika personer. 

Är du orolig över varför du inte har fått din mens ännu kan du dock alltid kontakta din skolsköterska eller doktor. <3 

Har du inte fått din mens när du är omkring 16-17 år rekommenderar jag dig att kontakta din doktor.

Kramar,
Madeleine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar