Frågor och svar om ensamhet

4 Feb 2015, 12:16 818

Flytta hemifrån när man är omyndig

Kille, 16 år
Question


Hej jag är 16 år gammal och fyller 17 den 22 dec. jag vill inte bo kvar i en stad som heter Varberg för många anledningar bråk hemma och med kompisar känner mig ensam har en underbar kompis i Jönköping och hennes föräldrar är villiga att ta in mig hur kan jag lösa detta?

Svar
Bonnie Friedh
Trygga Barnen

Hej! 

Vad härligt att du har en bra kompis som har föräldrar som stöttar dig och som du kan känna dig trygg med. Det är jätteviktigt att ha bra människor runtomkring sig. När det gäller att flytta när man är omyndig så måste man ha målsmans tillstånd om du känner att du kan prata med dina föräldrar om detta så är det en bra idé att lyfta frågan med dem och förklara. Om detta inte är aktuellt så kan man kontakta socialtjänsten och förklara läget och då kan du eventuellt få hjälp att flytta vi dem efter att de gjort en utredning. Ett annat tips är att söka in på en gymnasieskola som har riksintag som antingen har internat eller kan ordna boende åt studenter från andra ställen i landet. Om det finns en skolsköterska eller kurator på din skola så prata gärna med hen om ditt problem så  kan de ge dig mer handfasta tips. Det finns även ungdomsmottagningar i de flesta kommuner. Där kan man få prata med någon, de är vana att möta ungdomar i din situation.

 Hoppas att allt löser sig för dig! Massa styrkehälsningar

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar