Frågor och svar om kärlek

4 Feb 2015, 11:37 2079

Jag är en tjej på 13 år och är kär i en som är 18 år och han är kär i mig. Ingen av oss är ute efter sex och vi har känt varandra ett långt tag. men är det olagligt om vi skulle bli tillsammans?

Tjej, 13 år
Question


Hej
jag är en tjej på 13 år och är kär i en som är 18 år och han är kär i mig. Ingen av oss är ute efter sex och vi har känt varandra ett långt tag. men är det olagligt om vi skulle bli tillsammans? skulle det ställa till några konsekvenser för han? Tack för att du svarar // en tjej som är riktigt kär

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej och tack för din fråga.

Kärlek är en härlig känlsa. Det är inte olagligt att vara ihop med någon oavsett ålder, det är något man får bestämma över själv och känna vad som känns rätt.

Däremot finns det en lag som förbjuder någon över 15 år att ha sex med någon som är under 15 år. Lagen finns för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. Du kan läsa mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

I lagens ögon är du fortfarande ett barn så om ni verkligen är kära tror jag säkert att din kille bryr sig om dig och precis som du skriver, tar det lugnt när det gäller den sexuella delen av ert eventuella förhållande tills du blivit lite äldre.

Lycka till med kärleken.

/Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar