Frågor och svar om ögon

3 May 2002, 16:15 966
Annat, 0 år
Question


Om jag t.ex. råkar somna i soffan eller på en fest med mina linser... Vad händer då? Om jag inte har möjlighet att rengöra dom, alltså?

Svar

Om du nu råkar somna med dina linser så kan ett par saker hända. Några inte så farliga, andra lite mer allvarliga. Det första du märker när du vaknar efter festen är att det är svårt att öppna ögonen, det är krut torrt och skaver. Antagligen ser du inte heller särskilt bra och ögonen är ordentligt röda, du blir ljusskygg och inte sällan svider det ganska mycket. Detta är inte så farligt...

Det som är farligt är orsakerna till problemen. Torrheten beror på att under natten går produktionen av tårvätska ner och linsen torkar fast på hornhinnan, skavet och svårigheten att öppna ögonen kommer sig av att linsen måste dras loss från hornhinnan och slemhinnan i ögat. Ungefär som att dra bort ett plåster. Inte särskilt skönt. Detta kan ge små skador på hornhinnan. Att du ser suddigt kommer sig dels av att linsen är torr men även av att hornhinnan har svullnat under natten på grund av syrebristen som uppstår när linsen är kvar i ögat, hornhinnan blir ödematös säger man. Syrebrist är aldrig bra som du förstår, dessutom bildas det mjölksyra som ger en sur miljö, inte heller bra. Ödemet i hornhinnan gör dig ljusskygg. Men värst av allt är att allt detta tillsammans gör hornhinnan mycket mottaglig för en infektion. Jag vågar nog påstå att de flesta ögoninfektioner som uppstår hos linsbärare kommer under natten när de har sovit med sina linser eller dagen efter. Så försök undvika att sova med linserna om det inte är linser som är avsedda att sova med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar