Frågor och svar om kärlek

4 Feb 2015, 12:01 746

Jag gillar en kille som är 9 år äldre en mig. Han är 24 och jag 15. Han gillar mig tillbaka. Mina vänner säger att det är pedofiligt. Han och jag har kommit överens om att vi inte ska ha sex. Ska jag följa mitt hjärta?

Tjej, 15 år
Question


Hej!
Jag gillar en kille som är 9 år äldre en mig. Han är 24 och jag 15. Han gillar mig tillbaka.
Vi har känt varandra cirka 10 år och är jätte bra vänner. för mig så känns allt rätt men om man pratar med mina vänner så säger dom att det är pedofiligt. Han och jag har kommit överens om att vi inte ska ha sex. Så han är inte ute efter något. Litar på honom till 100%
Men är allt det här fel eller borde jag följa mitt hjärta ?

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Tack för din fråga. Att vara 15 år och tillsammans med någon som är 24 år kan inte ses som pedofili.

Det finns en lag som säger att någon över 15 år inte får ha sex med någon under 15 år. Lagen är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. Du kan läsa ännu mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Det är ändå viktigt att tänka igenom sitt beslut innan man har sex, för att man ska må bra både innan, under och efter därför låter det bra att ni väntar ett tag med sexet.  

Följ ditt hjärta och var ärlig mot dig själv och gå inte med på något som du själv inte känner dig mogen för.

Lycka till

/Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar