Frågor och svar om trichotillomani.

25 Feb 2015, 13:45 133
Tjej, 19 år
Question


Hej! Jag tror att jag kan ha trichotillomani. Sen fyra år tillbaka har jag dragit ut hår från kroppen varje dag. Inte från huvudet eller ansiktet utan ungefär alla ställen med mycket hår nedanför halsen. Det är extremt pinsamt att prata med någon om och därför har jag inte gjort det. Det sker som sagt varje dag, allt från 15min till 1.5h ungefär. Jag får sår därför att jag vill "komma åt" speciella hårstrån och såren är tillräckligt tydliga för att det ska vara jobbigt att ha bikini. Eftersom jag drar på områden man riktigt ser (tillskillnad från huvudet och ansiktet) så märker ingen det, vilket är en lättnad. Men jag hatar att jag inte kan sluta. Försökte raka bort allting men det gjorde bara saken värre. På senare har jag märkt att jag har börjat dra ögonfransar och från huvudets baksida, vilket gör mig skiträdd. Hur kan jag göra för att gå till någon professionell som kan hjälpa mig med råd för att sluta? Vill inte göra det till en stor grej eller att mina föräldrar ska få veta (är 19år så jag är ju myndig).

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej

Ursäkta sent svar. Jag kan samtidigt be om ursäkt för att ditt problem inte är något jag kan alls mycket om utan vill hänvisa dig vidare.

Jag tycker att du kan starta vid din vårdcentral eller på någon närliggande ungdomsmottagning. Det är inte säkert att heller de är experter men de kanske kan hjälpa dig till rätt person där du bor.

Mvh

Uffe 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar