Frågor och svar om viktnedgång

17 Feb 2015, 11:27 377

Jag är en tjej på 15 år och är 1.70cm lång och väger ca 63-65kg jag drömmer om att va vältränad och äta nyttigt och rätt. Skulle jätte gärna gå ner ca 8kg.

Tjej, 15 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 15 år och är 1.70cm lång och väger ca 63-65kg jag drömmer om att va vältränad och äta nyttigt och rätt. Skulle jätte gärna gå ner ca 8kg.
Jag vet att de är inte bra i så ung ålder men vill verkligen bli snygg till sommaren och vara nöjd med mej själv. Skulle du kunna ge mej några tips så jag kan gå ner några kilo?
Jag går inte i någon sport men är ute och går/springer. gör några mag och ben övningar varje kväll.

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Utifrån det du beskriver tycker jag inte alls att du behöver gå ner i vikt, du är helt normalviktig. Jag tycker aldrig att man ska fokusera på vikten utan mer på andra faktorer som hur du mår i kroppen, om du har ont någonstans, om du känner dig pigg eller trött osv.

Problemet med vikt, som jag ofta nämner, är att man sällan blir nöjd om man bara stirrar sig blind på siffran på vågen. Vågen säger inte alls mycket då om hur man mår på insidan eller ens om hur man ser ut. Mitt råd till dig kommer därför att bli utifrån hälsa generellt och börjar man leva lite mer utifrån det så brukar det mesta andra komma på köpet ju. Det är dumt att fastna i måsten kring träning och kost och vad som är "rätt" kan ju vara olika för olika personer.

Rör på dig ca 30 minuter om dagen och träna/spring 2 gånger i veckan samt ät enligt kostcirkeln, regelbundet med frukost, lunch och middag varje dag så kommer du långt.

Att börja försöka gå ner i vikt eller "banta" i din ålder är väldigt dåligt för kroppen på många sätt och vis.

Återkom gärna om du har fler frågor.

/Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar