Frågor och svar om självförtroende

8 May 2015, 11:07 528
Tjej, 16 år
Question


Har dålig självkänsla och mår dåligt över det.. Är alltid den tysta i klassen, säger inte särskilt mycket och det känns som om att alla dömer mig.

Vet inte vad jag ska göra. Har läst lite här på sidan och på internet. Det finns övningar och böcker att läsa, men jag vet ändå inte vad jag ska göra, det är svårare än så... Har mått dåligt över detta i flera år. Hur gör jag för att må bättre?

Svar
Madeleine Boström
Föreningen Tilia

Hallå.

Att ha dåligt självkänsla är jobbigt, men det går att stärka den och på så vis må bättre. Som du själv skriver, kan det vara en bra idé att börja med övningar (ex. skriv ner tre positiva saker du gjort varje kväll) och böcker som kan ge inspiration. Jag vill också tipsa dig om att snacka med någon i din närhet omkring hur du har det och hur du mår, så att ni tillsammans kan boosta din självkänsla. Ibland kan det vara svårt att se de positiva sidorna hos en själv, och då kan andras ord hjälpa och vara värdefulla, i jakten på att hitta den inre styrkan.

Varma hälsningar,
Madeleine 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar