Frågor och svar om sex

24 Mar 2015, 16:20 2315

Kan man smittas av en könssjukdom även om man är oskuld?

Kille, 15 år
Question


Tjena, jag är en kille på 15 år och jag undrade om det är möjligt att ha en könssjukdom om man är oskuld. Har en äldre flickvän och vi är sexuellt aktiva och vi vill prova oral sex men är båda lite osäkra när det kommer till sjukdomarna som med följer

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Tack för din kloka fråga.

Om ingen av er har haft någon form av sex tidigare så är det inga problem men det beror ju lite på hur man definierar ordet sex också för det innebär ju inte bara samlag.

Könssjukdomar smittar nämligen via kontakt mellan kön och slemhinnor. Slemhinnor har vi inte bara vid könsorganen utan även i munnen, ögonen, inne i näsan och öronen. Det här betyder att man kan smittas av en könssjukdom om man har samlag, analsex, munsex, eller gnider könen mot varandra.

/Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar