Frågor och svar om utseende

14 Apr 2015, 10:20 521

På senaste tiden har jag ångest över att jag har flera "extralinjer" på ögonlocket. Jag blir oroligt för att det överallt finns reklam om hur man får bort linjer - är det något fel på mina ögonlock?.

Tjej, 16 år
Question


Hej!
På senaste tiden har jag ångest över att jag har flera "extralinjer" på ögonlocket. Jag blir oroligt för att det överallt finns reklam om krämer som ska få bort linjer runt ögonen och att modeller oftast har släta ögonlock... Jag tror då att det är nåt fel på mina ögonlock, att de inte är jämna. Hur ska jag vända mina tankar om detta till något positivt/ vad ska jag tänka i stället?
Tack på förhand!

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Tack för din fråga. I dagens samhälle finns det så många aktörer som tjänar en massa pengar på att få oss att känna oss osäkra med hur vi ser ut och därför köpa deras produkter. Idealbilden av kvinnor med helt släta ansikten och rynkfria och skrynkelfria kroppar som vi ser i reklamer eller på bilder stämmer inte överens med verkligheten. De är retuscherade och tillfixade för att vi ska luras att tro att det är så man SKA se ut och det är så man KAN se ut. I verkligheten har ögonlocken linjer, för att vi ska kunna blinka. Det är naturligt. Jag förstår att det är förvirrande och svårt att inte hamna i dessa tankar om att det är något fel, speciellt när det finns en hel industri som gör allt för att vi ska lockas att köpa nya produkter. Kika på dina vänner och personer runt omkring dig, det brukar vara bra och hjälpa en att inse att vi alla ser olika ut och det är det som är det fina. Fokusera på vad din kropp och dina ögon kan göra snarare än hur den ser ut och ställ dig kritisk till vad medier och reklam vill säga, de har alltid ett budskap att sälja mer. Du är du och du är värdefull precis som du är, just för att du är den du är.

Kram Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar